Wat is goedkoper: Een ‘stenen’ huis bouwen of een containerwoning?

Veel mensen in Nederland en België zullen er ongetwijfeld ooit een keer over nagedacht hebben, is een containerwoning goedkoper dan een traditionele woning? Vanuit de ervaringen die wij afgelopen jaren hebben opgedaan, nemen we je graag daar in mee. Want uiteindelijk is een containerwoning inderdaad goedkoper dan traditioneel bouwen, maar moet je wel rekening houden met verschillende aspecten.

 

Eerste indruk

Veel mensen hebben de eerste indruk dat een containerwoning toch niet zo ‘duur’ is. Het is immers een stalen bak van zeg circa €2500,- en wat isolatie en beplating en dan ben je er toch? Nee, helaas. Ondanks dat het casco (de zeecontainer) er eigenlijk al is, moet je in Nederland voldoen aan het Bouwbesluit. Of het nu tijdelijk of permanent is.

Het maakt tussen een stenen huis of een containerwoning in dat opzicht dus niks uit, omdat het beide moet voldoen aan de bouwvoorschriften. Dit geldt zowel voor de brandveiligheid, isolatie, ventilatie, E- en W installaties, energieduurzaamheid en bruikbaarheid van sanitair- en keuken.

Constructie

Ook bij het vergelijken bij de constructies zijn er wel degelijk verschillen, maar ook overeenkomsten. Zo moet de constructie van de zeecontainer altijd nog gelast- of ondersteunt worden. Zeker als je er meerdere aan elkaar wil koppelen. Daarnaast komen er ook overal raam- en deurpartijen, die de constructie van de zeecontainer uit zijn balans halen en die ergens anders opgevuld moeten worden met kokers of een HEA constructie. Het voordeel is wel dat het ‘casco’  gelijk staat en dat je die bij tradionele bouw stap voor stap moet opbouwen. Ook bij de fundering voor een permanente woning heb je vaak te maken met een betonnen fundering. Dit blijft voor constructeurs dan vaak hetzelfde met berekenen. Voor tijdelijke bewoning zijn schroefpalen of stelconplaten al voldoende. Let er dan wel op dat je grondwerk in orde is en deze niet verzakt.

Modulair

In het kort hebben we dus al aangegeven waar de verschillen en overeenkomsten zitten, maar dus al snel de vraag komt waar zit dan het voordeel?

Het voordeel van de containerwoning zit hem in modulaire constructie en arbeidsuren. Ondanks dat er soms veel gelast wordt, staat het casco snel en kan je hem vanuit goedkopere opbouw goed neerzetten. Ook de arbeidsuren die hier aan te pas komen zijn veel minder dan bij een tradionele bouw, waar alles echt stap voor stap gebeurd. Heb je vragen omtrent jouw constructie? Vraag het aan ons! We hebben een vaste partner die jou hierin kan begeleiden, maar ook vanuit eigen netwerk is uiteraard prima. Soms zijn er berekeningen nodig om te weten wat en hoe de zeecontainer gemodificeerd moet worden, hier kunnen we je bij helpen.

Picture of Zeecontainers.eu
Zeecontainers.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue