Hoe begin je met de bouw van een containerwoning?

Mensen die dromen van hun eigen containerwoning zullen ongetwijfeld allerlei bronnen tegenkomen op internet, maar veelal daarvan zijn niet de juiste informatie die ze daadwerkelijk zoeken. Hoe begin ik? Waar moet ik op letten? Wat kost het en wie kan ons daarbij helpen? Dit zijn erg gebruikelijke vragen die ook wij in het begin hadden van ons avontuur. Wees gerust, inmiddels kunnen wij je helpen met antwoord geven op deze vragen en worden deze containerwoning onderwerpen in een notendop besproken in deze blog!

Alle plannen beginnen uiteindelijk met dromen. Dit is normaal en vormt op een bepaald punt een begin van jouw uiteindelijke containerwoning. Wellicht zet je al dingen op papier of is je partner al in de weer met een moodboard. Het hoort er allemaal bij, want het is niet zomaar iets wat je uiteindelijk wil gaan doen. Maar bij deze ‘dromen’ horen ook een stukje realisme en projectmanagement. Iets wat wij afgelopen jaren geleerd hebben en jou in kunnen ondersteunen.

Het begin

Het begin van jouw containerwoning is het vinden van bouwgrond, oftwel een kavel. Dit doen wij niet en ook andere bouwers zullen dit jou ook melden. Raadpleeg hiervoor makelaars in de buurt of benut eigen netwerk, want zonder bouwkavel kan je helaas niet veel.

Heb je een kavel, dan is het raadzaam bij de betreffende makelaar op te vragen wat de restricties zijn van de grond. Hierop kan je zien in grote lijnen hoeveel je mag bebouwen en welke eisen er bijvoorbeeld aan nokhoogte zitten et cetera. Op die manier kan je je containerwoning aanpassen of anders vormgeven. Als deze informatie bekend is, kan je er een optie op nemen. Vanuit daar begin eigenlijk al de volgende stap naar jouw containerwoning.

Constucteur

Nadat je een optie op de kavel hebt, is het belangrijk richting een SO (Schetsontwerp) te werken. Dit moet je doen met een constructeur- architect. Binnen het Schetsontwerp gaat de constructeur kijken naar jouw dromen gebaseerd op de eisen die mogen op de kavel. Op die manier kan je er al snel achter komen of jouw containerwoning past op de kavel. Zodra dat het geval is, gaat het Schetsontwerp naar de gemeente gestuurd voor een eerste check. Op die manier kunnen ze zien dat er vooruitgang geboekt wordt en of dit in lijn is met de restricties.

Zodra het Schetsontwerp in orde is, kan de constructeur- architect door naar het Voorlopige ontwerp (VO). Hier gaan we kijken naar het financiële plaatje en worden de tekeningen gespecificeerd naar bouwtekeningen. In deze fase ga je concreter kijken naar de materiaal keuze, omdat deze vaak samenhangt met de Welstandcommissie. De constructeur- achitrect begeleidt jou hierin. Als deze tekeningen klaar zijn worden deze weer naar de gemeente gestuurd voor een laatste check. Indien je Welstandsvrij hebt is de keuze makkelijker natuurlijk, maar is het voor het financiële plaatje alsnog noodzakelijk.

De finishing touch

In deze fase is het belangrijk te weten wie het gaat bouwen, hoe je de containerwoning gaat bouwen en wat de planning wordt. Deze laatste fase maak je het Definitief Ontwerp (DO). Dit zijn de aanpassingen van het VO en alles wat daar nog bij komt. Vanaf dan kan je alles al in gang gaan zetten voor maatvoering, grondwerk en fundatie. Wij vanuit Zeecontainers.eu kunnen voor een permanente containerwoning, waar dus een hypotheek op moet komen, ondersteunen bij de zeecontainers modificeren, leveren en monteren. De overige werkzaamheden moeten komen van een aannemer in de buurt. Het voordeel hiervan is dat je de prijs enigzins in eigen hand houdt en het sneller schakelen is met betrekking tot lokale mensen. Controleer goed of de aannemer een Bouwgarantie heeft.

Voor de constructeur- architect werken wij samen met BimFox. Ramon is gespecialiseerd in container- en staalbouw en woont zelf ook in een containerwoning! Ben je benieuwd en wil je eens kijken in de containerwoning? Contacteer ons dan voor meer informatie.

Picture of Zeecontainers.eu
Zeecontainers.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue